Työpajat: Miltä näyttää kestävyysmurroksen hyvä kehä?

Miltä näyttäisi kestävyysmurroksen hyvä kehä? 

Tervetuloa työstämään yhdessä talouden, ympäristön ja hyvinvoinnin ’hyvää kehää’ systeemimallintamisen työpajaan!

Kestävyysmurroksen edistämistä hankaloittavat eri toimien väliset ristiriidat ja kokonaisvaltaisten visioiden puute. Yhtenä mahdollisena keinona kokonaisuuksien hahmottamiseksi voidaan käyttää systeemimallintamista. Tässä työpajassa tuotamme yhdessä systeemimallin kestävyysmurroksen hyvästä kehästä. Työpajaan ovat tervetulleita kaikki kestävyysmurroksen kokonaiskuvasta kiinnostuneet eikä työpajaan osallistuminen vaadi etukäteen valmistautumista. 

Järjestämme huhtikuussa kaksi samansisältöistä työpajaa

perjantaina 9.4.2021 klo 13.30-16.00 ja torstaina 22.4. klo 16-18.30

Työpajat pidetään Zoomissa. 

Voit ilmoittautua sinulle paremmin sopivampaan työpajaan lähettämällä sähköpostia henri.wiman[at]vtt.fi. Saat paluuviestissä Zoom-linkin.

Työpajan idea ja kulku

Lähtökohtamme on kestävyysmurroksen Hyvä kehä, jossa taloudelliset arvot, hyvinvointi ja ekologinen kestävyys voisivat tukea toinen toisiaan. Työpajan tavoitteena on tunnistaa sellaisia systeemin osia, jotka tuovat nämä ulottuvuudet toisiaan vahvistavaan suhteeseen.

Työpaja käydään fasilitoituna mutta luovasti polveilevana keskusteluna, joka ohjaa systeemimallin piirtämistä. Piirrustusta seurataan fasilitoijan jakamalta ruudulta. 2,5 tunnin aikana pidetään tauko.

Käytännössä keskustelusta nousevat systeemin linkit voivat olla esimerkiksi

  • ennalta tunnettuja yhteyksiä (esim. riittävä palkka vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin, mutta liika työstressi negatiivisesti), tai 
  • mahdollisia uusia instituutioita (esim. kohtuuhintainen asuminen tai perustulo vähentää huolta nopeista muutoksista talouteen tai terveyteen), tai
  • muuta yhteiskunnallista kehitystä (esim. palvelut naapurustossa vähentää autoilun tarvetta).

Kehän ryhmämallintamiseen tarvitaan erilaisia havaintoja ja näkemyksiä, joten keskustelussa ei ole paineita etsiä ainoita oikeita vastauksia.

Työpajamme ovat osa työpajojen sarjaa, jossa keräämme aineistoa hyvän kehän tutkimusta varten. Työpajan lopputulokset ovat jaettavissa.

Muistathan ilmoittautua, niin saat linkin ja osaamme varautua osallistujamäärään (yhteyshenkilö: henri.wiman[at]vtt.fi).

Toivottavasti tapaamme työpajassa!

Ystävällisin terveisin,

Henri Wiman, tutkija, VTT

Tuuli Hirvilammi, yliopistotutkija, Tampereen yliopisto

Edellinen artikkeliHyvinvointivaltion kestävä suunta? 20.4.2021
Seuraava artikkeliPolicy Brief: Moving Towards Climate Budgeting in Cities